Blåbärstårta

Har ju glömt att lägga in recept på blåbärstårtan jag gjorde i Midsommar, så här kommer det:

Botten och kantdekoration:

1 paket savoiardkex (200g)
50 gram smör (rumsvarmt)

Fyllning:

4 gelatinblad
300 gram blåbär
1 burk kondenserad mjölk
400 gram turkisk yoghurt

blåbär till dekoration eller någon fin ätlig blomma (lavendel eller viol).

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en form med avtagbar kant med bakplåtspapper.
Mixa 100 gram av kexen med smöret (resten ska vara till kanten) tryck ut i formen. Grädda i mitten a ugnen ca 8 minuter. Låt svalna helt.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa blåbären med stav mixer så att det blir som en puré. Rör ner den kondenserade mjölken och hetta upp knappt 2 dl utav blåbärssmeten i en kastrull. Den ska inte koka men vara riktigt het. Skaka av vattnet från gelatinbladen och lägg ner dem i den heta blåbärssmeten så att de smälter. Rör runt ordentligt och blanda i gelatinsmeten i resten av blåbärssmeten.
Rör i yoghurten och häll i smeten i formen. Låt stå i kylen minst 5 timmar eller över natten.
Lossa tårtan från kanten och dekorera den med halvor av kexen som blev över.

Lycka till!
Kram Ebba