Skördefest.

I helgen är det skördefest på Öland, tänk om man hade kunnat vara där och titta på allt fint, köpa nyskördade grönsaker. När jag får hus nån gång i framtiden vill jag ha ett stort trädgårdsland med massor av morötter, gräslök, sallader, rädisor mm. Vilken lycka att kunna gå ut i sin trädgård och plocka in grönsaker till middag! Passa på att njuta nu ordentligt av alla Svenska grönsaker som finns på hösten! Många affärer tar in närproducerad frukt och grönt, köp det istället för den som transporterats tusentals mil.

Kram Ebba

Knäckäppelkakor

Dessa små goda o söta äppelkakor med ett knäckigt täcke gjorde jag i helgen, de blev väldigt uppskattade. Med mycket äpple i och ett härligt täcke med knäckigkräm blir de helt ljuvliga.

ca 14 st

2-3 dl tärnade äpplen (skalade)
2 ägg
1 dl socker
6 msk smör
3 1/2 dl vetemjöl
1/2-1 tsk bourbon vanilla powder (eller 2 tsk vaniljsocker)
2 tsk bakpulver
6 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vanilla vitt och fluffigt.
Skala äpplena och tärna dem fint under tiden. Smält smöret och blanda de torra ingredienserna. Blanda i smör, mjölk och mjölblandningen i äggsmeten. Vänd ner äppelbitarna och fördela smeten i muffinsformar gärna i en muffinsplåt. Grädda i mitten utav ugnen ca 15 min. Blanda under tiden:

6 msk sirap
6 msk smör
ca 2 dl havregryn (beror på hur rinnign du vill att knäcken ska vara)

Lägg allt i en kastrull och låt det småputtra ca 5 min. Tag ut plåten och höj värmen till 250 grader. Fördela knäcken på kakorna och grädda i ca 5 min till så att knäcken lägger sig och får en fin gyllene färg.Lycka till, Kram Ebbaa

Disktrastips

I Hälsingland ligger Växbo lin, på fabriken gör man allt spinner, väver och syr till färdiga produkter. Jag gillar verkligen deras disktrasor i Lin. Lin är ett material som absorberar fukt och tokar snabbare än något annat naturmaterial. Trasan kan man maskintvätta och även koka den ren och när det är dags för en ny slänger man den gamla i komposten så naturen tar hand om den igen.


Tycker att disktrasan är en fin inredningsdetalj i köket.

Kram Ebba