Gott Nytt År

Gott nytt år på er, hoppas att ni är nöjda över ert 2012 och jag önskar ert det bästa 2013. Mitt år har varit toppen och jag ser verkligen fram emot 2013 och vad det kan erbjuda!

 
Är lyckligt lottat som får vakna upp vid denna killen varje morgon!
 
 
Kram Ebba

Rustika baguetter

Underbar rustik baguett med fantastik smak och håligheter i brödet. Bröden blir sega och luftiga utav vetemjöl special och får en härlig skorpa av mjölken. Passar utmärkt på buffebordet eller till vintergrytan med en stark ost.
 
25 gram jäst
100 gram mjölk
500 gram kallt vatten
2 msk honung
280 gram siktat dinkel
500 gram vetemjöl special
1 msk salt
 
Blanda samman jästen med mjölk och vatten. Blanda i honung, dinkelsikt och vetemjöl. Låt maskinen arbeta i ca 12 min. Häll i saltet och arbeta ytterligare 2 min. Plasta in bunken och låt jäsa i upp till 5 timmar. Ju längre den jäser desto mer bubblor blir det. Tag upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Drag ut varje bit till en lång korv och tvinna ihop dem parvis till 2 baguetter. Sätt ugnen på högsta värmen och låt bröden vila tills ugnen är varm. Sätt in dem i nedre delen av ugnen, spraya in vatten och stäng lucan snabbt. Grädda på högsta värmen i 5 min sänk sedan till 175 grader och grädda ytterligare 25 min. Tag ut och låt bröden svalna på galler.
 
 
Lycka till, Kram Ebba

Bubblande lördag

Nyår närmar sig med stormsteg och idag är sista tillfället att köpa bubbel till nyår. Många köper ett superdyrt bubbel till tolvslaget och står och dricker direkt ur flaskan - ett brott mot bubblet tycker jag. Köp hellre det dyra och drick som fördrink eller till förrätten och köp ett lite billigare mousserande att dricka just på tolvslaget. Här kommer mina två favoriter till nyår.
 
Lanson Black Label (nr 7500)
Mousserande vitt torrt vin från Frankrike, Champagne distriktet. Det är en torr frisk och fruktig smak med äpple och grapefrukt. En riktigt syrlig härlig smak som passar perfekt som aperitif eller fisk & skaldjur.
 
Lanson Black Label
 
Nicolas Feuillatte Brut Chardonnay (nr 7592)
Mousserande vitt torrt vin även detta från Champagne distriktet i Frankrike. Torr och lite brödig smak med nougat, smörkola, äpple och blodgrape. Inte lika frisk smak som Lanson men en härlig sötma. Även detta passar utmärkt som aperitif eller fisk & skaldjur.
 
Nicolas Feuillatte Brut Chardonnay
 
Se även förra årets tips på bubbel här.
 
Kramar Ebba