Hjärta + vanilj

Till mammas födelsedag förra helgen var önskemålet vaniljhjärtan. Detta lilla bakverk som är så gott och fint.
 
Mördeg:
4 1/2 dl vetemjöl
200 gram smör
knappt 1 dl råströsocker
1 äggula
 
Blanda mjöl och socker. Blanda sedan ner smör och låt det smulas sönder. Blanda sist ner äggulan och blanda runt till det blivit en deg. Låt degen vila i kylen ca 30 min.
 
Vaniljkräm:
2 1/2 msk råströsocker
1 msk Maizena majsstärkelse
2 äggulor
1/2 vaniljstång
1 1/2 dl mjölk
1 msk smör
 
Blanda socker och maizena i en kastrull. Blanda ner äggulor och rör om. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg i kastrullen tillsammans med stängerna och häll på mjölken. Blanda runt och låt sjuda tills krämen tjocknad. Ställ i ett vattenbad med kallt vatten och rör ner smöret. Låt krämen svalna.
 
Sätt ugnen på 200 grader. Tag ut degen ur kylen och kavla ut ena halvan tunnt. Tryck i den i ca 12 hjärtformarna och klicka i vaniljkräm. Kavla ut andra halvan och täck formarna med degen. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Tag ut formarna och låt svalna på galler. När de svalnat lite kan man ploppa ur dem försiktigt ur formarna. Pudra med florsocker och servera till kaffet.
 
 
Kram Ebba
Kommentera inlägget här: