Lussekatter

Underbara lussekatter som är riktigt saftiga och goda. Ägget i smeten gör degen ännu mer saftig.
 
200 gram smör rumsvarmt
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
1,5-1,6 l vetemjöl special
2 påsar saffran (eller 1 om man inte vill ha så mkt smak)
 
1 ägg uppvispat ägg till pensla bullarna
russin

Värm mjölken fingervarm och lägg i smöret i bitar. Låt det smälta lite. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen, rör så att jästen löser sig. Ha i ett ägg, salt, socker, saffran vispa runt lite och ha i mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt den jäs ai ca 1 tim. Dela degen i ca 48 bitar och rulla ut degbitarna till smala "korvar" rulla sedan in ändarna från varsitt håll. Tryck i två russin i varje bulle. Låt bullarna jäsa på plåten i ca 40 min. Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem i mitten utav ugnen ca 8-10 min.
 
Kram Ebba
Kommentera inlägget här: