Semlor

Semeltiderna är i full gång. Denna enkla bulle fylld med mandelmassa och vispad grädde.
 
200 gram smör rumsvarmt
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
1,5-1,6 l vetemjöl special

Värm mjölken fingervarm och lägg i smöret i bitar. Låt det smälta lite. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen, rör så att jästen löser sig. Ha i ett ägg, salt, socker vispa runt lite och ha i mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa i ca 1 tim. Dela degen i lagom stora bitar, ca 60 gram per bulle. Rundriv dem och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa i ca 40 min. Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem i mitten utav ugnen ca 8-10 min. Låt dem svalna på galler.
 
Gör under tiden mandelmassan

Fyllning:
200 gram mandel
150 gram florsocker
1 äggvita
(ev lite riven bittermandel)
+
Inkråmet från bullen
lite mjölk

Vispad grädde

Skålla och skala mandeln. Mal den fint i en kvarn, blanda sedan med florsocker och rör i en äggvita. Det är lättast att blanda med händerna så knåda ihop allt till en massa.

Skär ur trekanter ur bullens topp och tag ur lite utav inkråmet i bullen, så att fyllningen får plats sen. Blanda inkråmet med mandelmassan och lite mjölk så att det får en krämig konsistens. Fyll bullarna med fyllningen och vispa grädde, spritsa grädde på bullarna och lägg på locket. Avsluta med att pudra över florsocker.
Kram Ebba
 
Kommentera inlägget här: