Dinkelformbröd med surdeg

Ett underbart formbröd som är lite grövre med massor utav smak. Kalljäs det gärna över natten så kommer smakerna fram ännu mer. Men det går även bra att jäsa ca 2 tim. Detta brödet åt vi med massor av räkor på riktigt gott.

2 dl surdeg utav råg
20 gram färsk jäst
5 dl 37 gradigt vatten
2 tsk honung
1-2 msk salt
ca 12 dl siktat dinkel
1 uppvispat ägg till pensling
sesamfrön

Blanda ut jästen med vatten och surdeg. Häll i honung och mjölet, arbeta degen på mellanväxel i ca 10 min. Häll i saltet och kör ytterligare 2 min. Täck degen med plastfolie och låt stå i kylen över natten, eller låt degen stå i rumstemperatur i ca 2 tim. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den till en rektangel och rulla ihop den till en korv. Lägg den med skarven nedåt i en bakplåtspappersklädd brödform. Pensla med det uppvispade ägget och strö över rikligt med sesamfrön. Låt brödet jäsa i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda brödet i mitten utav ugnen, spraya in vatten och sänk temperaturen till 200 grader. Låt brödet stå inne i ca 40 min. Tag ut brödet ur formen och låt det svalna på galler.









Lycka till, Kram Ebba
Kommentera inlägget här: