Marmelad

Mycket rabarber här nu med jag måste säga att jag verkligen älskar rabarber. Plus att jag gillar att följa årstiderna och ta tillvara på det som varje årstid bjuder på. Denna marmeladen är riktigt god på ädelost eller varör inte servera den lite varm till vaniljglass.
 
300 gram rabarber
60 gram muskovadoråsocker
2 vaniljstänger
100 g syltsocker

Skär rabarberna i bitar och koka upp tillsammans med vaniljstång, lite vatten och muskovadoråsocker. Låt sjuda i ca 25 min till en krämig konsistens. Tag upp och dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg i både vaniljstång och frön i kastrullen. Häll i syltsocker och koka kraftigt i 10 min. Häll upp marmeladen på väl rengjorda förvärmda glasburkar, förslut dem och låt svalna. Förvara i kylskåp, marmeladen klarar sig i någon månad.
 
 
Kram Ebba

Rabarberkaka

 Himelsk god rabarberkaka på de första goda späda rabarberna. Grejen med denna kakan är att alla ingredienserna har samma vikt. Man måste ha tillgång till en hushållsvåg. Väg äggen först och ta sen lika stor vikt av resterande ingredienserna.
 
250 gram ägg
250 gram rumsvarmt smör
250 gram strösocker
250 gram vetemjö
250 gram rabarber, skuret i ca 5 cm långa stavar
 
Florsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Väg äggen och använd samma vikt av resterande ingredienser. Blanda samman smör och socker, vispa ner ett ägg i taget. Sikta ner vetemjöl och blanda väl. Bred ut smeten i e form med bakplåtspapper. ca 24 cm. Tryck ner rabarberstavarna i tre rader och grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Pudra kakan med florsokcer innan servering. Servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.
 
 
Lycka till!

Tomato

Nu börjar tomatplantorna ta sig och det känns mer och mer som det kommer bli tomater på dem. Underbart gott, tänk att få plocka solmogna tomater som man planterat själv. Längtar!!
 
 
Kram Ebba