Lussekrans

Omväxling förnöjer och denna gången blev det kransar istället för vanliga lussebullar, fyllda med mandelmassa och vaniljsmör. Saftigare krans får man leta efter.
 
150 gram smör rumsvarmt
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
1,5-1,6 l vetemjöl special
2 påsar saffran (eller 1 om man inte vill ha så mkt smak)
 
Fyllning
200 gram mandelmassa
150 gram smör
3 msk vaniljsocker
russin
 
1 ägg uppvispat ägg till pensling

Värm mjölken fingervarm och lägg i smöret i bitar. Låt det smälta lite. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen, rör så att jästen löser sig. Ha i ett ägg, salt, socker, saffran vispa runt lite och ha i mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa i ca 1 tim. Dela degen i 2 bitar och kavla ut. Vispa ihop smör med vaniljsocker.  Bred smör blandningen och riv mandelmassa över och strö över russin. Rula ihop till en lång korv och lägg i en cirkel på plåt med bakplåtspapper. Klipp kransen med sneda klipp. Låt kransarna jäsa på plåten i ca 40 min. Värm ugnen till 225 grader. Pensla kransarna med ett uppvispat ägg och grädda  i ndre delen  utav ugnen ca 25 min.
 
 
Kram Ebba
 
Kommentera inlägget här: