Mörkt rågbröd

Mitt favoritbröd alla kategorier, Det är så himla gott, saftigt, mörkt med russin i. Låt det gärna ligga någon dag inlindad i en handduk innan ni skär upp det då blir brödet extra saftigt och får en riktigt hård och fin skorpa.

Dag 1:
500 g kokande vatten
300 g hela rågkärnor (rågkross)
200 g solroskärnor
50 g linfrön
30 g kummin, anis, fänkål (stött)
40 g salt

Blanda alla ingredienserna i en bunke och häll över det kokande vattnet. Blanda runt väl, täck sedan med plastfolie och låt stå ett dygn.

Dag 2:
500 g vatten
300 g mörk brödsirap
600 g grovt rågmjöl
300 g vetemjöl special
60 g jäst

ca 1 dl russin (kan uteslutas)

Blanda alla ingredienserna med blandningen från dag 1. Kör sedan degen på mellanväxel i ca 30 minuter (för hand arbeta den i 40 min), blanda sist i russin och blanda om väl. Olja två avlånga brödformar med rapsolja och mjöla dem med grovt rågmjöl. Fördela degen i formarna, strö över rågmjöl och platta till dem lite, låt dem jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in bröden längst ner i ugnen och spraya in vatten, sänk även värmen till 210 grader. Brödet ska vara inne i ca 100-110 minuter. Om brödet blir svart (bränt) ta ut dem när det är ca 30 min kvar och täck dem med folie och ställ in i ugnen igen. Brödet ska ha en innetemperatur på 106 grader. Ta ut bröden ur formarna och låt dem svala på galler.

Brödet ska helt vila en dag innan man äter det, sen är det väldigt hållbart (upp till 2 veckor).
Det är även väldigt gott att frysa.
 
 
Kram Ebba
rememberthiis.blogg.se:

gott :D

Kommentera inlägget här: