Vörtbröd
Årets vörtbröd har jag hittat på lite själv då alla ingredienserna inte fanns hemma och jag ville göra brödet med en fördeg dagen innan.
Fördeg
3 dl kallt vatten
300 rågsikt
20 gram jäst
1 tsk salt
1-2 tsk malen ingefära
1-2 tsk malen nejlika
Blanda samman allt och platsa in. Låt stå i ca 12 timmar i kylskåpet.
Dag två
2 dl julmust
2 1/2 dl kallt vatten
2/3 vörtmix
1/2 dl mörk sirap
20 gram jäst
1/2 dl rapsolja
400 gram rågsikt
350 gram vetemjöl special
2 tsk salt
2 dl russin
Blanda samman alla ingredienserna utom salt och russin med fördegen. Arbeta i assistent ca 10 min eller förhand dubbla tiden. Blanda ner salt och russin kör degen 2 min till. Täck degen och låt jäsa minst 3 timmar. Sätt ugnen på högsta värmen och vänd upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och platta ut till en rektangel. Rulla ihop och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa på plåt tills ugnen är varm. Sätt in längst enr i ugnen, spraya in vatten och grädda 10 min på högsta värmen. Sänk sedan till 200 grader och grädda ytterligare 20 min.


Kram Ebba