Hamburgerbröd

Lördagens hamburgertema kävde ju såklart hemgjorda bröd. Ett hambrgerbröd är ganska speciellt då det är sötare än vanliga bröd och inte ska ha någon krisig yta utan mjuka rakt igenom. Detta receptet är med mycket ägg och socker i degen. Perfekta för hamburgare av olika slag.
 
5 dl vatten
1 dl mjölk
25 gram jäst
4 msk råsocker
4 tsk salt
2 ägg
100 gram smör
ca 18 dl vetemjöl special
 
Smält smöret och häll i vätskan. Låt bli 37 grader (fingervarmt). Smulta jästen i en bunke och vispa upp äggen i en annan. Slå på vätskan på jästen och bland atills den löst sig. Häll över de uppvispade äggen och socker. Arbeta ner mjölet och arbeta degen i ca 10 minuter. Häll i saltet och arbeta ytterligare 2 minuter. Låt jäsa i ca 2 timmar. Tag upp degen på mjölat bakbord och dela degen i ca 18 bitar (ca 100 gram/bit) forma platta små bröd och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 200 grader. Spreja bröden med vatten och grädda i ugnen ca 15 minuter (tills de är gyllene). Tag ut och spraya med vatten igen och låt svalna på galler under bakduk.
 
 
Lycka till.
 
Kommentera inlägget här: